8 leggyakoribb téma

Vizsgáljuk meg növénytani szempontból a karfiolt!

A Közel-Keletről származó karfiolt már az ókori görög és római társadalmakban is ismert volt. A feljegyzések szerint igazán a XVI. századtól kezdve ismerték meg szélesebb körökben. A genovai kereskedőknek köszönhetően juthatott el Európa országaiba.
A históriák szerint a XVII. században, a francia uralkodó, XIV. Lajos egyik igen kedvelt zöldségének számított. A ‘Napkirály‘ kertészei egy finom és egészséges, ámde nehezen termeszthető növényről írtak. Hazánkban az első feljegyzések ugyanebben az időszakban születtek, ‘caulifioli’ néven említik a dokumentumok.
A karfiol a káposztafélék családjába tartozik. A ‘Brassica oleracea’, vagyis a vadkáposzta egy termesztett változata, erre utal latin neve is: ‘Brassica oleracea convar. botrytis var.’

Egyéves növény. Gazdagon elágazó fő -és oldalgyökérzettel rendelkezik.

Zöld színű, hosszúkás-lapátszerű levelei vannak, virágai/rózsái fehérek és húsosak, emberi fogyasztásra alkalmasak. Szára 10-30cm-rel emelkedik a föld fölé. Íze részben hasonlítható a káposztáéhoz, azonban jóval lágyabb.
Termesztésénél mindenképpen érdemes tudni, hogy nagy a vízigényekedveli a magas páratartalmat, ugyanakkor a napfényt is.
Humuszban gazdag talajon terem, nátrium -és káliumigénye jelentősnek mondható. A hőmérsékletet a fejlődési szakaszokban másképp igényli, általánosan azt mondhatjuk, hogy 16-20°C között fejlődik a legjobban.
Nyári, őszi, de még téli fajtáit (a világ enyhe telű régióiban)is megkülönböztetjük. A fajták általában külsőre, leveleik, virágaik, méretük, színük alapján különböznek. Érdekesség, hogy az ókorban ismert karfiol jóval kisebb, tenyérnyi méretű lehetett, ma a 30-40cm-es karfiol sem ritka!
Kimondottan gazdag C-vitaminban (már 20 dkg főtt karfiollal fedezhető a napi C-vitamin szükségletének döntő többsége), valamint ásványi sókban és élelmi rostokban. Húspótlóként főételként, levesekhez, salátákhoz, savanyúságként is fogyasztják Akkor a legjobb, ha rózsái szép fehér színben pompáznak, és szorosan illeszkednek egymáshoz!
Jelentőségét növeli, hogy tápanyagtartalmát mélyhűtése alatt is megőrzi, illetve főzésnél sem esik össze.
Mivel gazdag rostokban, gyorsan eltelít, “felfúj”, így azok számára akik valamilyen emésztőrendszeri problémától szenvednek nem feltétlen ajánlott karfiollal kezdeni a napot!
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]